Predstavujeme Gruzínsko

čurčchela churchkhela Jedna prepolená cukrová tyčinka s orechmi vo vnútri na bielom povrchu, za ňou ďalšie celé tyčinky.

Domáca čurčchela: Orechy na niti v hroznovom želé krok za krokom

Úvod do sveta čurčchely: Prečo si ju pripraviť doma? Ak ste ešte nikdy nepočuli o čurčchele, vedzte, že ide o lahôdku, ktorá vie očariť chuťové poháriky aj tých najnáročnejších gurmánov. Domáca čurčchela je sladkosť, ktorá pochádza z Kaukazu a už po stáročia sa radí medzi obľúbené pochúťky, najmä v oblastiach,…
Hnedá keramiková miska s tmavým tekutým obsahom vedľa kytice červených hrozna a zelených listov na didaktickom podnose na drevenom stole v tlmenej svetle.

Tatara: Hroznový základ na čurčchelu a pelamushi, ktorý si zamilujete

Čo to vlastne je tatara a prečo ju milujeme? Tatara nie je len obyčajné slovo, ktorému nerozumiete, keď ho počujete prvýkrát. Tatara je základná surovina, ktorá hrá hlavnú rolu pri príprave tradičných gruzínskych pochúťok, ako sú čurčchela a pelamushi. Ak by ste niekedy chceli pochopiť, prečo majú tieto sladkosti takú…
Štyri zaváraninové poháre vedľa seba naplnené farebnou nakladanou zeleninou v rôznych variáciách vrátane zelenej, oranžovej, žltej a fialovej farby na tmavomodrom pozadí

Nakladaná kapusta: Gruzínska fermentovaná zelenina plná chuti

Čo je to vlastne nakladaná kapusta a prečo ju Gruzínci milujú? Keď sa povie nakladaná kapusta, mnohým z nás sa asi vybaví tradičná slovenská kyslá kapusta, ktorú máme na tanieri kúsok za kuskom, najmä cez zimu. Ale v Gruzínsku má tento fenomén úplne inú dimenziu. Nakladaná kapusta tam nie je…
Sklenený pohár plný nakladaných cesnakových strúčikov v korenenom oleji s bylinkami a červenými koreniacimi vločkami na drevenom stole

Nakladaný cesnak: Pikantná príloha ku mäsu a vínu, ktorá očarí vaše chuťové bunky

Prečo práve nakladaný cesnak? Malý zázrak plný chuti Nakladaný cesnak nie je len obyčajnou pochúťkou, ale pravým pokladom medzi koreninami a prílohami. Predstavte si tú výraznú arómu, ktorá prevonia kuchyňu, a ešte lepšie – tú jedinečnú chuť, ktorá dokáže povýšiť aj najjednoduchšie jedlá na gurmánske zážitky. Ak radi pripravujete jedlá…
Sklenená nádoba naplnená nakladanými zelenými fazuľkami v oleji s cesnakovými strúčikmi a korením na drevenom povrchu, so zelenými fazuľkami a dvoma strúčikmi cesnaku vedľa nej.

Nakladané fazuľky: gruzínska zeleninová príloha

Úvod do sveta nakladaných fazuliek Nakladané fazuľky nie sú len obyčajnou prílohou, ktorá vám zdobí tanier. V Gruzínsku sú totiž aj malým gastronomickým pokladom, ktorý dokáže rozprúdiť chuťové poháriky a zároveň predstavuje tradičný spôsob konzervácie zeleniny. Ak ste milovníkom zdravých a chutných jedál, táto zeleninová príloha by rozhodne nemala chýbať…
Utskho suneli: Miska z hnedej keramiky naplnená sušenými zeleno-modrými kapsulami s malými hnedými kvetmi na vrchu.

Utskho suneli: Modrý senovka grécka – tajná zložka gruzínskeho varenia

Začnime tým, čo je utskho suneli Utskho suneli, alebo ak chcete modrý senovka grécka, je korenie, ktoré priamo dýcha gruzínskou tradíciou. Tento názov možno neznie úplne známo, ale práve toto korenie je často tou najtajnejšou ingredienciou, ktorá dodáva gruzínskym jedlám ich jedinečnú chuť. Modrý senovka grécka nie je iba obyčajná…
Khmeli Suneli Hrubý kameninový malý hrnček naplnený jemne mletým žlto-oranžovým korením s rozptýlenými rímskymi kardamónovými strukmi a kúskami sušených papričiek okolo na tmavom podklade

Khmeli Suneli: Gruzínska zmes korenín

Čo je khmeli suneli a prečo si ho zamilujete Khmeli suneli je taká malá kuchárska pokladnica, ktorú si zamilujete na prvý dotyk nosa aj chute. Táto tradičná gruzínska zmes korenín je základom každej správnej domácnosti v Gruzínsku a postupne si našla cestu do kuchýň celého sveta. Aj keď jej názov…
Svanská soľ Tmavá drevená miska plná morské soli na stôl obklopený sušenými kvetmi a ďalšími miskami a lyžicou s morskou soľou v pozadí

Svanská soľ: Aromatická bylinková soľ z regiónu Svaneti

Čo je svanská soľ a prečo je taká výnimočná? Svanská soľ je tradícia, ktorá pochádza z odľahlého horského regiónu Svaneti v severozápadnej Gruzínsku. Táto aromatická bylinková soľ je omnoho viac než len obyčajná koreniaca zmes – je to kúsok histórie, kultúry a prírody zabalený do jednej nádhernej kombinácie chutí. Svaneti…
Baže Porcia kuracích kúskov v pikantnej červenej omáčke posypaná bylinkami na bielom tanieri s hranolkami, čerstvou zeleninovou oblohou z uhorky, paradajok a listov šalátu, a bielou miskou s omáčkou na pozadí

Baže: Vlašsková omáčka

Čo je to Baže Bažea prečo stojí za pozornosť? Baže, známa aj ako vlašská omáčka, je jedinečná chuťová explózia pochádzajúca z tradičných receptúr, ktoré si obľúbili mnohí labužníci, najmä tí, ktorí radi vedia, čo servírujú k vašim obľúbeným jedlám. Táto omáčka sa hodí skvele ku kuraťu alebo zelenine, ale jej…
Keramická miska s červenou pikantnou omáčkou, obklopená cesnakom a dekoratívnymi keramickými nádobami na farebnom tkanom podklade

Ajika: Pikantná pasta papriky a cesnaku z regiónu Abcházsko

Čo je ajika a prečo je tak obľúbená? Ak ste ešte nikdy nepočuli o ajike, pripravte sa na novú chuťovú výzvu, ktorá vás svojou pikantnou harmóniou určite zaujme. Ajika je tradičná pikantná pasta papriky a cesnaku z regiónu Abcházsko, ktorá si pomaly, ale iste získava miesto na tanieroch gurmánov po…
Modré slivky položené na drevenom stole vedľa keramickej misky s tmavým ovocným džemom, lyžička s drevenou rukoväťou v miske, na stole je tiež hrubá textilná podložka a kvetinová vetvička s ružovými kvetmi

Tkemali: Neodolateľná slivková omáčka k mäsu a grilovaným jedlám

Čo je tkemali a prečo si ho zamilujete? Tkemali je starobylá gruzínska slivková omáčka k mäsu, ktorá si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu popularitu aj u nás. Ak radi experimentujete pri varení a milujete grilované jedlá, táto omáčka je presne to, čo vás poteší. Niečo úplne iné, než sme…
Pomaly pečené celé ryby v hlinenej panvici s plátkami citróna, cibuľou a čerstvou petržlenovou vňaťou v korenenom dusenom náleve.

Kalmakhi: Pečená riečna ryba na gruzínsky spôsob

Čo je to kalmakhi a prečo stojí za vyskúšanie? Kalmakhi je názov pre tradičnú gruzínsku pochúťku, ktorej hlavnou zložkou je riečna ryba. Ak si pod tým predstavujete niečo obyčajné a všedné, verte, že ste na omyle. Tento spôsob prípravy riečnej ryby je priam umeleckým ranním rituálom plným chutí, ktoré dokážu…