Predstavujeme Gruzínsko

Tklapi: Sušené ovocné placky z marhúľ alebo sliviek
Čo vlastne je tklapi a prečo si ho zamilujete Keď sa povie slovo tklapi, mnohým sa možno vybaví neznámy názov, ktorý znie ako niečo exotické a vzdialené. No pravda je taká, že tklapi je tradičná sušená ovocná placka, ktorá má v sebe kus histórie a kultúry našich predkov. Presnejšie ide…

Gozinaki: Tradičný vianočný dezert z medu a orechov
Čo je to gozinaki a prečo je taký výnimočný? Ak ste ešte nepočuli o gozinaki, je načase túto sladkú pochúťku spoznať. Gozinaki je tradičný vianočný dezert, ktorý pochádza z Gruzínska, krajiny s bohatou históriou a unikátnymi kulinárskymi zvyklosťami. Tento jednoduchý, no pritom nesmierne chutný dezert je vyrobený z dvoch hlavných…

Achma: Syrový koláč podobný lasagni z gruzínskej kuchyne
Čo je achma? Tajomstvo syrového koláča z Gruzínska Ak ste ešte nepočuli o achme, pripravte sa na malý gastronomický zážitok. Tento syrový koláč je skutočnou lahôdkou gruzínskej kuchyne, ktorú si okamžite zamilujete. Achma vyzerá na prvý pohľad ako lasagna – vrstvy cesta a syra krásne prekrývajú celý koláč, pričom sa…

Cícer s estragónom a cesnakom: Netypická gruzínska príloha
Úvod do sveta netradičných príloh Keď hovoríme o gruzínskej kuchyni, väčšina ľudí si predstaví bohaté chinkali, lahodné chačapuri alebo voňavé šašliky. No gruzínska kuchyňa nie je len o hlavných jedlách či tradičných koláčikoch. Skrýva v sebe aj množstvo netypických príloh, ktoré stoja za to objaviť a zaradiť do svojho jedálnička.…

Zelené fazuľky v paradajkovej omáčke na gruzínsky spôsob: Jednoduchý recept plný chutí a tradícií
Úvod do sveta gruzínskej kuchyne a zelených fazuliek Gruzínska kuchyňa je nesmierne bohatá na chute, vône a farby, ktoré dokážu upútať každého gurmána. Ak ste doteraz o nej len počuli, určite stojí za to ju objaviť na vlastnej koži. Jedným z pokladov, ktorý sa tam bežne varí, sú zelené fazuľky…

Zapečené gruzínske zemiaky s bylinkami
Prečo práve zapečené gruzínske zemiaky s bylinkami? Predstavte si jemne voňavé zemiaky, ktoré sú šťavnaté zvnútra, na povrchu jemne chrumkavé a navyše plné tých najlepších byliniek, ktoré si len viete predstaviť. To je presne to, čo vám ponúkajú zapečené gruzínske zemiaky s bylinkami. Nie je to len obyčajný recept, ale…

Cuketa s cesnakom a koriandrom: Ľahká príloha k mäsu, ktorá osvieži každý tanier
Prečo práve cuketa? Tajomstvo ľahkej prílohy k mäsu Cuketa je jedna z tých zelenín, ktoré často prehliadame, aj keď si zaslúži oveľa viac pozornosti. Má jemnú chuť, ktorá vôbec neprebijá ostatné chute na tanieri, no zároveň dokáže túto kombináciu pekne zjemniť a doplniť. Ak hľadáte niečo ľahké a zdravé, čo…

Kurča Tabaka: Tajomstvo Chrumkavého Kurčaťa na Panvici pod Tlakom
Čo to vlastne je kurča tabaka a prečo ho milujeme? Kurča tabaka je jedným zo skvostov gruzínskej kuchyne, ktorý si v posledných rokoch získal srdcia mnohých gurmánov po celom svete. Ide o chutné a dokonale pripravené kurča, ktoré sa špeciálne upravuje na panvici pod tlakom. Práve tento spôsob prípravy zabezpečuje,…

Kuchmachi: Tradičný gruzínsky poklad z pečene, vlašských orechov a granátového jablka
Čo je to vlastne kuchmachi? Kuchmachi je jedinečné gruzínske jedlo, ktoré nadchne každého milovníka netradičných chutí. Ak máte radi pečeň, vlašské orechy a granátové jablko, toto jedlo je pre vás ako stvorené. Ide o pokrm, ktorý kombinuje intenzívnu chuť pečene s krémovými orechmi a osviežujúcou kyselkavosťou granátového jablka. Táto harmónia…

Kupati: Domáce gruzínske klobásky s korením, ktoré musíte vyskúšať
Čo sú kupati a prečo sú také obľúbené? Kupati sú tradičné gruzínske klobásky, ktoré si v posledných rokoch získali srdcia gurmánov po celom svete. Prečo? Pretože tieto klobásky nie sú obyčajným kúskom mäsa v črievku. Sú nabité chuťami a vôňami gruzínskeho korením, ktoré vytvárajú nezameniteľný zážitok pre každého milovníka dobrej…

Mtsvadi – Tradičný gruzínsky šašlík na grile
Mtsvadi nebo šašlik Keď sa povie „šašlík“, väčšina z nás si predstaví chutné kúsky mäsa nabité na špíze, opálené na grile, ktoré dokážu každého zlákať svojou vôňou a chuťou. No čo keď vám poviem, že nie každý šašlík je rovnaký? V Gruzínsku, krajine s bohatou kulinárskou tradíciou, má šašlík svoje…

Čanach: Gruzínske hovädzie ragú so zeleninou, ktoré si zamilujete
Čo je vlastne Čanach? Čanach je jedným z tých jedál, ktoré vás možno na prvý pohľad nezaujmú, no ak mu dáte šancu, rýchlo sa stane stálicou vášho jedálnička. Táto tradičná gruzínska pochúťka je hovädzie ragú so zeleninou, ktoré kombinuje jednoduchosť prípravy s bohatou chuťou a vôňou. Pôvod návrhu tohto jedla…