Predstavujeme Gruzínsko

Viacvrstvové tenké chrumkavé pečivo ozdobené sušenými marhuľami, hrozienkami a čerstvou mätou položené na tmavom drevenom povrchu.

Tklapi: Sušené ovocné placky z marhúľ alebo sliviek

Čo vlastne je tklapi a prečo si ho zamilujete Keď sa povie slovo tklapi, mnohým sa možno vybaví neznámy názov, ktorý znie ako niečo exotické a vzdialené. No pravda je taká, že tklapi je tradičná sušená ovocná placka, ktorá má v sebe kus histórie a kultúry našich predkov. Presnejšie ide…
Gozinaki - Trochu trojuholníkových kúskov vlašských orechov a karamelu na dekoratívnom zeleno-bielom tanieri položenom na kovovom podnose s reliéfnym vzorom

Gozinaki: Tradičný vianočný dezert z medu a orechov

Čo je to gozinaki a prečo je taký výnimočný? Ak ste ešte nepočuli o gozinaki, je načase túto sladkú pochúťku spoznať. Gozinaki je tradičný vianočný dezert, ktorý pochádza z Gruzínska, krajiny s bohatou históriou a unikátnymi kulinárskymi zvyklosťami. Tento jednoduchý, no pritom nesmierne chutný dezert je vyrobený z dvoch hlavných…
Časť zapekanej lasagne s mletým mäsom, syrom a bylinkami na ozdobu podávaná na modro-červenom dekoratívnom tanieri.

Achma: Syrový koláč podobný lasagni z gruzínskej kuchyne

Čo je achma? Tajomstvo syrového koláča z Gruzínska Ak ste ešte nepočuli o achme, pripravte sa na malý gastronomický zážitok. Tento syrový koláč je skutočnou lahôdkou gruzínskej kuchyne, ktorú si okamžite zamilujete. Achma vyzerá na prvý pohľad ako lasagna – vrstvy cesta a syra krásne prekrývajú celý koláč, pričom sa…
Miska vareného cíceru ochuteného bylinkami, na vrchu s čerstvým rozmarínom, detailný záber

Cícer s estragónom a cesnakom: Netypická gruzínska príloha

Úvod do sveta netradičných príloh Keď hovoríme o gruzínskej kuchyni, väčšina ľudí si predstaví bohaté chinkali, lahodné chačapuri alebo voňavé šašliky. No gruzínska kuchyňa nie je len o hlavných jedlách či tradičných koláčikoch. Skrýva v sebe aj množstvo netypických príloh, ktoré stoja za to objaviť a zaradiť do svojho jedálnička.…
Miska so zelenými fazuľkami a kúskami paradajok na drevenom stole

Zelené fazuľky v paradajkovej omáčke na gruzínsky spôsob: Jednoduchý recept plný chutí a tradícií

Úvod do sveta gruzínskej kuchyne a zelených fazuliek Gruzínska kuchyňa je nesmierne bohatá na chute, vône a farby, ktoré dokážu upútať každého gurmána. Ak ste doteraz o nej len počuli, určite stojí za to ju objaviť na vlastnej koži. Jedným z pokladov, ktorý sa tam bežne varí, sú zelené fazuľky…
Zapečené zemiaky s bylinkami a korením, podávané na papieri na pečenie v plechu, ozdobené čerstvými vetvičkami rozmarínu a tymianu.

Zapečené gruzínske zemiaky s bylinkami

Prečo práve zapečené gruzínske zemiaky s bylinkami? Predstavte si jemne voňavé zemiaky, ktoré sú šťavnaté zvnútra, na povrchu jemne chrumkavé a navyše plné tých najlepších byliniek, ktoré si len viete predstaviť. To je presne to, čo vám ponúkajú zapečené gruzínske zemiaky s bylinkami. Nie je to len obyčajný recept, ale…
tanier s plátkami dusenej cukety ochutenými cesnakom, koriandrom a červenými chilli kúskami

Cuketa s cesnakom a koriandrom: Ľahká príloha k mäsu, ktorá osvieži každý tanier

Prečo práve cuketa? Tajomstvo ľahkej prílohy k mäsu Cuketa je jedna z tých zelenín, ktoré často prehliadame, aj keď si zaslúži oveľa viac pozornosti. Má jemnú chuť, ktorá vôbec neprebijá ostatné chute na tanieri, no zároveň dokáže túto kombináciu pekne zjemniť a doplniť. Ak hľadáte niečo ľahké a zdravé, čo…
Grilované kuracie stehno s chrumkavou kožou na kovovom tanieri umiestnenom na drevenom stole

Kurča Tabaka: Tajomstvo Chrumkavého Kurčaťa na Panvici pod Tlakom

Čo to vlastne je kurča tabaka a prečo ho milujeme? Kurča tabaka je jedným zo skvostov gruzínskej kuchyne, ktorý si v posledných rokoch získal srdcia mnohých gurmánov po celom svete. Ide o chutné a dokonale pripravené kurča, ktoré sa špeciálne upravuje na panvici pod tlakom. Práve tento spôsob prípravy zabezpečuje,…
Tradičné jedlo s kúskami duseného mäsa, vlašskými orechmi a granátovými zrnkami v hnedom keramickom tanieri ozdobenom čerstvou petržlenovou vňaťou, na pozadí čerstvá zelená vňať a polovice granátových jabĺk na rustikálnom stole.

Kuchmachi: Tradičný gruzínsky poklad z pečene, vlašských orechov a granátového jablka

Čo je to vlastne kuchmachi? Kuchmachi je jedinečné gruzínske jedlo, ktoré nadchne každého milovníka netradičných chutí. Ak máte radi pečeň, vlašské orechy a granátové jablko, toto jedlo je pre vás ako stvorené. Ide o pokrm, ktorý kombinuje intenzívnu chuť pečene s krémovými orechmi a osviežujúcou kyselkavosťou granátového jablka. Táto harmónia…
Grilované klobásy na drevenom tanieri s čiernym korením a čerstvou petržlenovou vňaťou, v pozadí sú misky s mletými koreninami na drevenom stole.

Kupati: Domáce gruzínske klobásky s korením, ktoré musíte vyskúšať

Čo sú kupati a prečo sú také obľúbené? Kupati sú tradičné gruzínske klobásky, ktoré si v posledných rokoch získali srdcia gurmánov po celom svete. Prečo? Pretože tieto klobásky nie sú obyčajným kúskom mäsa v črievku. Sú nabité chuťami a vôňami gruzínskeho korením, ktoré vytvárajú nezameniteľný zážitok pre každého milovníka dobrej…
Ruky držia niekoľko kovových špízov s grilovaným mäsom pripraveným na ohni vonku.

Mtsvadi – Tradičný gruzínsky šašlík na grile

Mtsvadi nebo šašlik Keď sa povie „šašlík“, väčšina z nás si predstaví chutné kúsky mäsa nabité na špíze, opálené na grile, ktoré dokážu každého zlákať svojou vôňou a chuťou. No čo keď vám poviem, že nie každý šašlík je rovnaký? V Gruzínsku, krajine s bohatou kulinárskou tradíciou, má šašlík svoje…
Miska plná dusenej hovädzej sviečkovice s farebnou zeleninou ako brokolica, paprika, cibuľa a fazuľové struky na drevenom stole s bylinkami a korením v pozadí

Čanach: Gruzínske hovädzie ragú so zeleninou, ktoré si zamilujete

Čo je vlastne Čanach? Čanach je jedným z tých jedál, ktoré vás možno na prvý pohľad nezaujmú, no ak mu dáte šancu, rýchlo sa stane stálicou vášho jedálnička. Táto tradičná gruzínska pochúťka je hovädzie ragú so zeleninou, ktoré kombinuje jednoduchosť prípravy s bohatou chuťou a vôňou. Pôvod návrhu tohto jedla…