Predstavujeme Gruzínsko

Granátový tanier s krémovou omáčkou plnou byliniek a kúskami chrumkavého pečeného mäsa, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu.

Chkmeruli: Kurča v cesnakovej smotanovej omáčke, ktoré si zamilujete

Čo je vlastne chkmeruli a prečo si ho zamilujete? Ak ste ešte nemali šancu ochutnať chkmeruli, pripravte sa na niečo naozaj špeciálne. Táto gruzínska lahôdka, ktorá v preklade znamená niečo ako „kurča v cesnakovej smotanovej omáčke“, je dokonalou kombináciou jednoduchej domácnosti a bohatých chutí, ktoré si získa každého milovníka cesnaku…
taniere s okrúhlým syrom ozdobeným bylinkami, hroznom a nakrájaným chlebom na farebnom stolovom ubruse

Gebzhalia: Sýrový predjedlo regiónu Samegrelo, ktoré si zamilujete

Úvod do sveta georgijskej kuchyne a Samegrelo Ak ste milovníkom dobrej kuchyne a radi objavujete chutné jedlá z rôznych kútov sveta, určite ste už niekedy počuli o georgijskej kuchyni. Tá je plná výrazných chutí, bohatých korenín a unikátnych pokrmov, ktoré vás dokážu prekvapiť na každom kroku. A práve z regiónu…
Keramická miska s tradičnou kukuričnou kašou posypanou strúhaným syrom na farebnom tkanom podklade

Tashmijabi: Zemiaková kaša so syrom zo Svaneti – skvelá chuť gruzínskej hôrnej kuchyne

Čo je to tashmijabi a prečo si ho obľúbi každý gurmán? Ak ste milovníkom zemiakových jedál a zároveň aj syrových pochúťok, určite by ste mali spoznať tashmijabi – tradičné jedlo zo Svaneti, jednej z najúchvatnejších oblastí Gruzínska. Tashmijabi je jednoducho povedané zemiaková kaša so syrom, ale rozhodne nejde o žiadnu…
Hlinený hrniec plný horúcej zeleninovej polievky s kúskami zemiakov, mrkvy a čerstvými bylinkami na povrchu, z ktorej stúpa para

Adžapsandali: Gruzínske zeleninové lečo s bylinkami, ktoré si zamilujete

Čo je vlastne adžapsandali a prečo o ňom všetci hovoria? Ak ste ešte nepočuli o adžapsandali, je na čase to zmeniť. Tento gruzínsky pokrm sa dá jednoducho popísať ako zeleninové lečo s bylinkami, no jeho chuť je omnoho bohatšia a zaujímavejšia. Predstavte si balkánsku tradičnú zeleninovú zmes, ale s nezameniteľnou…
Tanier s kúskami opečeného hovädzieho mäsa posypaného bylinkami a vlašskými orechmi, dekorovaný vetvičkami kôpru.

Kuchmachi po svanský: Tradičný gurmánsky zážitok s pečeňou, orechmi a svanskou soľou

Čo je vlastne kuchmachi po svanský? Kuchmachi po svanský nie je len obyčajné jedlo, ale skutočný poklad gruzínskej kuchyne, ktorý si získava srdcia milovníkov tradičných chutí z celého sveta. Ak ste ešte nemali tú česť ochutnať túto lahôdku, je najvyšší čas zmeniť to. Tento pokrm sa skladá z pečene, ktorá…
Vydatý slaný koláč s kúskom odstráneným, plnený kúskami mäsa, na bielom tanieri so zelenou bylinkou v pozadí

Racha Lobiani: Fazuľový koláč s údeným mäsom z regiónu Racha, ktorý musíte ochutnať

Čo je vlastne Racha Lobiani? Racha Lobiani je tradičný gruzínsky fazuľový koláč, ktorý pochádza z úžasného regiónu Racha ležiaceho v severozápadnej časti Gruzínska. Tento jedinečný región, známy svojim drsným horským terénom a bohatou históriou, priniesol svetu túto lahôdku, ktorá si získala srdcia nielen miestnych obyvateľov, ale aj gastronómov po celom…
Drevený tanier s kusmi tradičného syra alebo tvarohu na farebnej tkanine, okolo sú hnedé keramické nádoby s ornamenti

Tenili: Tradičný fermentovaný syr zo Samtskhe-Džavacheti, ktorý očarí vaše chuťové poháriky

Keď sa povie gruzínska kuchyňa, mnohým z nás sa vybavia špeciality plné chutí a vôní, ktoré vás okamžite vtiahnu do magického sveta Kaukazu. Medzi bohatosťou tradičných jedál však často uniká pozornosti jeden výnimočný poklad – tenili. Áno, presne tenili, fermentovaný syr zo Samtskhe-Džavacheti, ktorý svojou unikátnosťou a chuťou pripomína staré…

Gruzínsky čaj: Čierny a zelený čaj z Kaukazu, ktorý si zamilujete

Prečo práve gruzínsky čaj? Trochu histórie a tradícií Niekedy si ani neuvedomujeme, koľko zaujímavého sa skrýva v pohári čaju, ktorý si každý deň doprajeme. Keď sa povie čaj, väčšina z nás si vybaví tradičné krajiny ako Čína, India alebo Japonsko. No vieš, že v Kaukaze, konkrétne v Gruzínsku, sa od…
Voda Lagidze Gruzínsko. Päť pohárov na barovej doske s rôznymi druhmi nápojov rôznych farieb a penou, v pozadí sú pípy na čapovanie nápojov a drevená stena.

Lagidze voda: Ochutená sýtená limonáda z Tbilisi

Čo vlastne je Lagidze voda? Lagidze voda nie je len obyčajná limonáda. Tento nápoj, známy ako ochutená sýtená limonáda z Tbilisi, má za sebou bohatú históriu a osobitý charakter. Ak ste ešte nemali možnosť ochutnať, určite vám odporúčam, aby ste to čoskoro napravili. Ide o tradičný gruzínsky nápoj, ktorý vznikol…
Rad sklenených fliaš minerálnej vody Borjomi zoradených na drevenom stole v interiéri s rozmazaným pozadím.

Borjomi: Legendárna minerálna voda z Gruzínska

Čo robí Borjomi takým výnimočným? Borjomi nie je len obyčajná minerálna voda. Je to skutočná legenda medzi prírodnými liečivami, ktorá pochádza z malebného kúta sveta – Gruzínska. Keď si predstavíme minerálnu vodu, väčšinou nám napadne niečo obyčajné a všedné. Lenže Borjomi je presne opak. Je to minerálka s veľmi špecifickým…
Červená želatínová pochúťka so šťavou a garnírovaná čerstvou mätou a červenými hroznovými bobuľami na čiernom tanieri

Pelamushi: Sladký puding z hroznového džúsu

Ak ste niekedy ochutnali pelamushi, určite viete, že ide o niečo výnimočné. Tento sladký puding z hroznového džúsu nie je len lahôdkou, ale aj kúskom tradičnej kuchyne, ktorá kombinuje jednoduchosť a chuťovú hĺbku. V dnešnom článku vás pozvem na cestu do sveta pelamushi – od jeho histórie, cez prípravu, až…
Miska karamelových orechov s červenými hroznami v pozadí a pohár červeného vína vedľa nich na šedom povrchu.

Čurčchela: Orechy v hroznovom džúsu

Čo je čurčchela a prečo ju musíte ochutnať? Čurčchela je tradičný sladký snack, ktorý pochádza z oblasti Kaukazu, konkrétne z Gruzínska, Arménska a južného Ruska. Ak ste doteraz o nej nepočuli, vedzte, že ide o unikátnu kombináciu orechov a hroznového sirupu, ktorá vás očarí svojou chuťou i textúrou. Predstavte si…