Predstavujeme Gruzínsko

Svanská soľ Tmavá drevená miska plná morské soli na stôl obklopený sušenými kvetmi a ďalšími miskami a lyžicou s morskou soľou v pozadí

Svanská soľ: Aromatická bylinková soľ z regiónu Svaneti

Čo je svanská soľ a prečo je taká výnimočná? Svanská soľ je tradícia, ktorá pochádza z odľahlého horského regiónu Svaneti v severozápadnej Gruzínsku. Táto aromatická bylinková soľ je omnoho viac než len obyčajná koreniaca zmes – je to kúsok histórie, kultúry a prírody zabalený do jednej nádhernej kombinácie chutí. Svaneti…
Baže Porcia kuracích kúskov v pikantnej červenej omáčke posypaná bylinkami na bielom tanieri s hranolkami, čerstvou zeleninovou oblohou z uhorky, paradajok a listov šalátu, a bielou miskou s omáčkou na pozadí

Baže: Vlašsková omáčka

Čo je to Baže Bažea prečo stojí za pozornosť? Baže, známa aj ako vlašská omáčka, je jedinečná chuťová explózia pochádzajúca z tradičných receptúr, ktoré si obľúbili mnohí labužníci, najmä tí, ktorí radi vedia, čo servírujú k vašim obľúbeným jedlám. Táto omáčka sa hodí skvele ku kuraťu alebo zelenine, ale jej…
Keramická miska s červenou pikantnou omáčkou, obklopená cesnakom a dekoratívnymi keramickými nádobami na farebnom tkanom podklade

Ajika: Pikantná pasta papriky a cesnaku z regiónu Abcházsko

Čo je ajika a prečo je tak obľúbená? Ak ste ešte nikdy nepočuli o ajike, pripravte sa na novú chuťovú výzvu, ktorá vás svojou pikantnou harmóniou určite zaujme. Ajika je tradičná pikantná pasta papriky a cesnaku z regiónu Abcházsko, ktorá si pomaly, ale iste získava miesto na tanieroch gurmánov po…
Modré slivky položené na drevenom stole vedľa keramickej misky s tmavým ovocným džemom, lyžička s drevenou rukoväťou v miske, na stole je tiež hrubá textilná podložka a kvetinová vetvička s ružovými kvetmi

Tkemali: Neodolateľná slivková omáčka k mäsu a grilovaným jedlám

Čo je tkemali a prečo si ho zamilujete? Tkemali je starobylá gruzínska slivková omáčka k mäsu, ktorá si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu popularitu aj u nás. Ak radi experimentujete pri varení a milujete grilované jedlá, táto omáčka je presne to, čo vás poteší. Niečo úplne iné, než sme…
Pomaly pečené celé ryby v hlinenej panvici s plátkami citróna, cibuľou a čerstvou petržlenovou vňaťou v korenenom dusenom náleve.

Kalmakhi: Pečená riečna ryba na gruzínsky spôsob

Čo je to kalmakhi a prečo stojí za vyskúšanie? Kalmakhi je názov pre tradičnú gruzínsku pochúťku, ktorej hlavnou zložkou je riečna ryba. Ak si pod tým predstavujete niečo obyčajné a všedné, verte, že ste na omyle. Tento spôsob prípravy riečnej ryby je priam umeleckým ranním rituálom plným chutí, ktoré dokážu…
Granátový tanier s krémovou omáčkou plnou byliniek a kúskami chrumkavého pečeného mäsa, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu.

Chkmeruli: Kurča v cesnakovej smotanovej omáčke, ktoré si zamilujete

Čo je vlastne chkmeruli a prečo si ho zamilujete? Ak ste ešte nemali šancu ochutnať chkmeruli, pripravte sa na niečo naozaj špeciálne. Táto gruzínska lahôdka, ktorá v preklade znamená niečo ako „kurča v cesnakovej smotanovej omáčke“, je dokonalou kombináciou jednoduchej domácnosti a bohatých chutí, ktoré si získa každého milovníka cesnaku…
taniere s okrúhlým syrom ozdobeným bylinkami, hroznom a nakrájaným chlebom na farebnom stolovom ubruse

Gebzhalia: Sýrový predjedlo regiónu Samegrelo, ktoré si zamilujete

Úvod do sveta georgijskej kuchyne a Samegrelo Ak ste milovníkom dobrej kuchyne a radi objavujete chutné jedlá z rôznych kútov sveta, určite ste už niekedy počuli o georgijskej kuchyni. Tá je plná výrazných chutí, bohatých korenín a unikátnych pokrmov, ktoré vás dokážu prekvapiť na každom kroku. A práve z regiónu…
Keramická miska s tradičnou kukuričnou kašou posypanou strúhaným syrom na farebnom tkanom podklade

Tashmijabi: Zemiaková kaša so syrom zo Svaneti – skvelá chuť gruzínskej hôrnej kuchyne

Čo je to tashmijabi a prečo si ho obľúbi každý gurmán? Ak ste milovníkom zemiakových jedál a zároveň aj syrových pochúťok, určite by ste mali spoznať tashmijabi – tradičné jedlo zo Svaneti, jednej z najúchvatnejších oblastí Gruzínska. Tashmijabi je jednoducho povedané zemiaková kaša so syrom, ale rozhodne nejde o žiadnu…
Hlinený hrniec plný horúcej zeleninovej polievky s kúskami zemiakov, mrkvy a čerstvými bylinkami na povrchu, z ktorej stúpa para

Adžapsandali: Gruzínske zeleninové lečo s bylinkami, ktoré si zamilujete

Čo je vlastne adžapsandali a prečo o ňom všetci hovoria? Ak ste ešte nepočuli o adžapsandali, je na čase to zmeniť. Tento gruzínsky pokrm sa dá jednoducho popísať ako zeleninové lečo s bylinkami, no jeho chuť je omnoho bohatšia a zaujímavejšia. Predstavte si balkánsku tradičnú zeleninovú zmes, ale s nezameniteľnou…
Tanier s kúskami opečeného hovädzieho mäsa posypaného bylinkami a vlašskými orechmi, dekorovaný vetvičkami kôpru.

Kuchmachi po svanský: Tradičný gurmánsky zážitok s pečeňou, orechmi a svanskou soľou

Čo je vlastne kuchmachi po svanský? Kuchmachi po svanský nie je len obyčajné jedlo, ale skutočný poklad gruzínskej kuchyne, ktorý si získava srdcia milovníkov tradičných chutí z celého sveta. Ak ste ešte nemali tú česť ochutnať túto lahôdku, je najvyšší čas zmeniť to. Tento pokrm sa skladá z pečene, ktorá…
Vydatý slaný koláč s kúskom odstráneným, plnený kúskami mäsa, na bielom tanieri so zelenou bylinkou v pozadí

Racha Lobiani: Fazuľový koláč s údeným mäsom z regiónu Racha, ktorý musíte ochutnať

Čo je vlastne Racha Lobiani? Racha Lobiani je tradičný gruzínsky fazuľový koláč, ktorý pochádza z úžasného regiónu Racha ležiaceho v severozápadnej časti Gruzínska. Tento jedinečný región, známy svojim drsným horským terénom a bohatou históriou, priniesol svetu túto lahôdku, ktorá si získala srdcia nielen miestnych obyvateľov, ale aj gastronómov po celom…
Drevený tanier s kusmi tradičného syra alebo tvarohu na farebnej tkanine, okolo sú hnedé keramické nádoby s ornamenti

Tenili: Tradičný fermentovaný syr zo Samtskhe-Džavacheti, ktorý očarí vaše chuťové poháriky

Keď sa povie gruzínska kuchyňa, mnohým z nás sa vybavia špeciality plné chutí a vôní, ktoré vás okamžite vtiahnu do magického sveta Kaukazu. Medzi bohatosťou tradičných jedál však často uniká pozornosti jeden výnimočný poklad – tenili. Áno, presne tenili, fermentovaný syr zo Samtskhe-Džavacheti, ktorý svojou unikátnosťou a chuťou pripomína staré…