Najstaršie víno na svete
“Víno napĺňa ľudské srdce radosťou a radosť je matkou všetkých cností,” napísal kedysi Goethe. Kolískou vinárstva je slnečné a pestré Gruzínsko. Gruzínske víno je najstarším vínom na svete a je zapísané v Guinnessovej knihe rekordov. V Gruzínsku bola objavená aj najstaršia nádoba na víno – qvevri (veľký hlinený džbán). Pochádza spred šesťtisíc rokov.
Tento posvätný nápoj, ako ho nazývajú v Gruzínsku, má dušu a charakter. Chuť vína preto prezrádza charakter vinára.
Podľa R. L. Stevensona je víno “poézia vo fľaši”. Mnohí básnici venovali pozornosť tomuto požehnanému nápoju, ktorý prirovnávali k slobode, voľnosti, odvahe, mladosti a, samozrejme, radosti. Považovali ho za liek na akúkoľvek chorobu, bolesť alebo nespravodlivosť. Federico Fellini povedal o víne toto: “Dobré víno je ako dobrý film: netrvá dlho a zanecháva príjemnú pachuť, s každým dúškom prináša niečo nové, a ako sa to často stáva s filmami, s každým znalcom sa znovu rodí.”
Výrobná technológia
V súčasnosti sa na výrobu gruzínskeho vína používajú tri technológie:
- Kachetin (vo východnom Gruzínsku)
- Imeretinskaja (v západnom Gruzínsku)
- Európsky
Pri metóde Kachetin prebieha kvasenie a zrenie v prítomnosti koliesok, jadierok, šupiek a konárov viniča.
Pri technológii Imeretin sa konáre vopred odstránia a nezúčastňujú sa na ďalších procesoch. Kvasenie a zrenie teda prebieha len v prítomnosti kôstok a šupiek.
Pri európskej metóde je tento proces bez prítomnosti jadierok. Všetko sa oddelí a spracuje sa len šťava.
Víno z jednej odrody sa vyrába len v Kachetii na východe Gruzínska. Vo všetkých ostatných vinohradníckych oblastiach je víno zmesou viacerých odrôd hrozna. Gruzínska metóda nemá vo svete obdobu a spolu s džbánom qvevri bola zapísaná na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO.
Saperavi, Mukuzani, Rkatsiteli, Kakheti, Shuamta a ďalšie sa vyrábajú podľa kachetinskej technológie. Svir, Dimi, Tsitska, Tbilisuri. Podľa európskej technológie: Gurjaani, Napareuli, Manavi, Tsinandali.
Metóda Racha-Lechkhum je akýmsi poddruhom imeretskej technológie. Táto metóda sa používa pri výrobe vín ako Khvanchkara, Ojaleshi, Tvishi alebo Pirosmani.
Obrovské džbány qvevri sa zakopávajú do zeme v pivničnej miestnosti, čím sa vínna šťava mení na lahodný nápoj s originálnou chuťou. Zvnútra sa qvevri ošetruje včelím voskom, ktorý umožňuje, aby víno zostalo čo najčistejšie a bez nežiaducich chutí a pachov. Konečná vôňa vína sa nazýva buket. Tento termín vznikol vo Francúzsku v prvej polovici 19. storočia. Vôňa vína dozrieva roky, niekedy aj desaťročia, aby sa vytvoril jeho buket.
V súčasnosti sa okrem qvevri používajú aj kovové nádoby.