Prečo ochutnať gruzínske pivo? Tradičný nápoj z hôr s bohatou históriou
Keď sa povie Gruzínsko, väčšine ľudí napadne víno – veď je to krajina s najstaršou vinárskou tradíciou na svete. Menej známe však je, že gruzínske pivo má takisto dlhú a bohatú históriu, najmä v horských oblastiach, kde sa vinič nedarí. Práve odtiaľ pochádza pravé, pôvodné gruzínske pivo – nápoj, ktorý si zaslúži rovnakú pozornosť ako víno.
Pivo z hôr: nápoj s koreňmi v minulosti
Už v 7.–6. storočí pred naším letopočtom pestovali Gruzínci rôzne druhy pšenice, a vďaka tomu si začali variť aj vlastné pivo. V horských oblastiach ako Khevsureti a Tušetia, kde klíma neumožňuje pestovanie hrozna, sa rozvíjala pivovarnícka kultúra. Pivo sa varilo v domácnostiach, odovzdávali sa recepty a techniky z generácie na generáciu.
Pivo ako súčasť tradícií
Pivo v Gruzínsku nebolo len nápojom, ale aj súčasťou sviatkov, rituálov a spoločenského života. Dospelosť mladých chlapcov sa potvrdzovala práve tým, že mohli piť pivo. V horských oblastiach bolo pivo národným nápojom – a to už stáročia.
Moderné pivovary s tradičnou dušou
Dnes v Gruzínsku pôsobí množstvo pivovarov. Mnohé z nich kombinujú tradičné recepty s modernými technológiami. Skvelým príkladom je podnik 2 Tuny v Tbilisi, ktorý spája remeselný pivovar s reštauráciou. Môžete tam ochutnať rôzne štýly piva, sledovať proces výroby a k tomu si dať tradičné jedlo.
Prečo dať gruzínskemu pivu šancu?
Pretože je úprimné, poctivé, miestne a plné charakteru. Od klasických ležiakov po originálne remeselné pivá – gruzínske pivo vám môže priniesť nový pohľad na to, čo všetko môže pivo byť.