Stalinova pochúťka
Kindzmarauli je kultové gruzínske víno, ktoré preslávila jedna historická postava – Stalin. Ten robil gruzínskym vínam, najmä Kindzmarauli, veľkú reklamu.
Predstavte si, že uprostred druhej svetovej vojny vodca zrazu zatúžil po kvalitnom gruzínskom víne. A tak sa v roku 1940 začalo opäť vyrábať víno Kindzmarauli. Vďaka tomu Gruzínsko oživilo stáročnú tradíciu, ktorá bola pod Sovietmi takmer zničená.
Kindzmarauli sa spočiatku vyrábalo v limitovaných edíciách – len pre stranícku elitu a označovalo sa ako víno č. 2. Pre bežného človeka bolo nedostupným tovarom. Len na stole vodcu ho bol vždy dostatok.
Tvrdé pravidlá pre gruzínske víno Kindzmarauli
Kindzmarauli je polosladké červené víno vyrobené z hrozna Saperavi. Podľa noriem gruzínskej legislatívy je povolené odoberať iba hrozno vypestované v mikrozóne Kindzmaraul, ktorá sa nachádza v Kačétii. To je dôležitý bod, pretože víno vyrobené v iných regiónoch Gruzínska v skutočnosti nie je Kindzmarauli! Aj keď je to uvedené na etikete… A rovnako dôležité je, že musí byť vyrobené len z hrozna Saperavi, t. j. bez prídavku iných odrôd.
Ďalšou charakteristickou vlastnosťou Kindzmarauli je jeho prirodzená sladkosť. Aby hrozno dozrelo, musí mať pomerne vysoký obsah cukru, minimálne 22 %. Preto sa víno môže javiť ako polosladké, aj keď sa doň nepridáva žiadny ďalší cukor.
Vinohradníci preto čelia trochu ťažšej úlohe – zabezpečiť, aby hrozno správne dozrelo a bolo dostatočne sladké. Našťastie to do značnej miery uľahčuje klíma mikroregiónu Kindzmaraul. Táto oblasť sa nachádza na pravom brehu rieky Duruja a v lete je pomerne horúca a suchá. Hrozno tak ľahko dozrieva do plnej šťavnatosti a sladkosti.
Výroba vína v špeciálnych vinohradoch
Potom sa začína to najzaujímavejšie – výroba vína starou kachetovou technológiou pomocou qvevri. Sú to veľké hlinené nádoby kónického tvaru, zakopané v zemi. Gruzínci v nich vyrábali víno od 6. storočia pred Kristom. Je to ich národná pýcha. Qvevri je oficiálne považované za kultúrne dedičstvo Gruzínska a je zapísané v registri UNESCO.
Technológia výroby Kindzmarauli je prekvapivo jednoduchá. Hrozno sa rozdrví a vloží do nádoby so šupkou a dužinou, takzvanou “matkou vína”.
Vďaka tomu je výsledný nápoj veľmi bohatý a hustý – zo šupky a dužiny sa “vytiahne” maximum aromatických a chuťových látok.
Keď víno aktívne kvasí, vrchnák dužiny stúpa pod vplyvom oxidu uhličitého. A potom zrazu klesne na dno – pre Gruzíncov je to znamenie, že víno skvasilo. Potom ho celé uzavrie do toho istého qvevri a jeho hrdlo zasype zeminou. V tejto podobe nápoj dozrieva minimálne do jari. Ak je však cieľom vyrobiť zrelé víno, môže to trvať aj niekoľko rokov. Nádoba sa potom vykopáva, nápoj sa zbavuje usadenín a plní sa do fliaš. Výsledkom je víno svetlej farby s hustou štruktúrou.
Takto chutí Kindzmarauli
Má bohatú vôňu s tónmi čerešňovej kôstky, zrelých malín a čiernych ríbezlí. Chuť je zamatová a viskózna, s jasnými tónmi ovocia a bobuľového ovocia a dlhou dochuťou. Túto charakteristickú chuť a arómu zúfalo závidia mnohí gruzínski vinári tým, ktorí majú vinice v mikrozóne Kindzmarauli.
Mnohí sa pokúsili vytvoriť toto víno vo svojich vlastných regiónoch. Či už vysadili odrezky, alebo dokonca zrelú viničnú révu. Používali qvevri a rovnakú technológiu… Stále to nefungovalo. Na ochranu Kindzmarauli pred falšovaním gruzínske orgány dokonca v roku 2010 prijali zákon o označovaní tovaru podľa zemepisného pôvodu. To znamená, že odvtedy je oficiálne zakázané vyrábať toto víno mimo uvedenej mikrooblasti.
S čím budete toto víno piť?
Kindzmarauli si doslova “pýta” kus mäsa. Môže ísť o gril, steak alebo vyprážané rebierka. Okrem mäsa sa k nemu však výborne hodia aj syry, napríklad Suluguni alebo tavený syr. Dobrý je aj s chačapuri.