Čo je to gruzínska čurčchela?

Čo je to vlastne gruzínska čurčchela?

Známa gruzínska sladkosť z orechov a hroznovej šťavy je čurčchela. Nie je známe, kedy presne sa čurčela objavila, ale pripravuje sa už dlho. Pôvodne ich pripravovali gruzínske matky pre svojich synov, ktorí išli do vojny alebo na dlhú cestu – aby ich zasýtili a zvýšili im hladinu hemoglobínu v krvi.

Čurčchela má vysoký obsah kalórií, glukózy a fruktózy. Preto sa neodporúča ľuďom trpiacim cukrovkou alebo obezitou. Čurčchela je však tiež veľmi prospešná; orechy obsahujú dvakrát viac živín ako ovocie. Rastlinné tuky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujú vzniku krvných zrazenín. Čurčchela zasýti na 2-3 hodiny, stimuluje mozgovú činnosť, povzbudzuje mnohé telesné procesy a dodáva telu energiu.

Pôvodne sa Čurčchela namáčala len do hroznovej šťavy varenej s hnedou pšeničnou múkou. Náplň tvorili lieskové alebo vlašské orechy. V súčasnosti sa pripravujú čurčchely s rôznymi náplňami – napríklad s tenkou vrstvou medu, čerešní, granátového jablka alebo jablkovej šťavy. V západnom Gruzínsku sa pripravujú so slivkovou šťavou a náplňami, ako je sušené ovocie. Najobľúbenejšie sú však tie klasické.

Ako sa táto gruzínska sladkosť vyrába?

Hroznová šťava sa vyrába na jeseň, keď má hrozno optimálnu hladinu cukru. Hrozno sa zbiera z konárov a ukladá sa do nádob z nehrdzavejúcej ocele, aby sa zabránilo oxidácii. Hrozno sa musí drviť ručne, nie v odšťavovači. Vetvičky sa musia odstrániť, inak bude šťava horká a viskózna. Potom sa šťava prefiltruje cez plátno a za pomalého miešania sa opäť privedie do varu. Varí sa približne 30 minút, pričom sa odstraňuje pena a kal. Šťava sa naleje do hrnca a potom sa za stáleho miešania pridá múka (200 g múky na 1 liter šťavy). Šťava sa varí, kým nie je stredne hustá. Potom by mala mierne vychladnúť. Hroznová šťava sa vyrába bez pridania vody. Typ churchelu závisí od odrody hrozna. Pre tmavú farbu sa používajú odrody Odessa a Saperavi, pre svetlú farbu odrody Ladies Finger, Rkatsiteli a Mtsvane. Orechy použité na náplň pochádzajú z minuloročnej úrody – staršie orechy by uschli a splesneli.

Posledné dôležité kroky k dlhotrvajúcej chuti

Na prípravu čurčchely sa použije hrubá niť dlhá asi 50 cm, na ktorej sa vytvorí slučka a na ňu sa navlečú orechy (po rozpolení vlašských orechov, ich zohriatí na teplej panvici a vysušení – lieskové orechy sa môžu navliecť celé). Orechy sa navlečú na niť pomocou ihly. Potom sa niť s orechmi ponorí do hrnca, šťava sa nechá mierne odkvapkať a potom sa churcchella vysuší. Sušenie trvá približne jeden týždeň. Čurčchela je dostatočne suchá až vtedy, keď sa prestane lepiť. Musí sa sušiť na vzdušnom mieste chránenom pred slnečnými lúčmi – inak vzniknú praskliny.

Čurčchela sa môže dlhodobo skladovať na suchom mieste (najlepšie zabalená v papieri alebo látke). Mala by sa skladovať oddelene od iných potravín, aby neabsorboval iné vône. Čurčchela je spočiatku čerstvá a mäkká, neskôr stvrdne.

balenie gruzínskeho tradičného produktu churchkhela štandardnej kvality s obrázkami orechov, hrozna a sladidla, typický gruzínsky sladký dezert
Čurčchela s vlašskými orechmi -145 g.

Original price was: € 5,50.Current price is: € 4,99.

Na sklade

Pridať do košíka
Balenie gruzínskeho sladkého produktu Churchkhela s obrázkami hrozna a orieškov, tradičného v Gruzínsku, v bielom obale s čiastočným priehľadom na produkt
Čurčchela s lieskovými orieškami -110 g.

 5,50

Nie je na sklade

balenie gruzínskeho tradičného produktu churchkhela štandardnej kvality s obrázkami orechov, hrozna a sladidla, typický gruzínsky sladký dezert
Čurčchela s vlašskými orechmi a sušeným ovocím – 80 g.

Original price was: € 6,00.Current price is: € 4,99.

Na sklade

Pridať do košíka