Čo je to gruzínska čurčchela?

Čo je to vlastne gruzínska čurčchela?

Známa gruzínska sladkosť z orechov a hroznovej šťavy je churchchela. Nie je známe, kedy presne sa čurčela objavila, ale pripravuje sa už dlho. Pôvodne ich pripravovali gruzínske matky pre svojich synov, ktorí išli do vojny alebo na dlhú cestu – aby ich zasýtili a zvýšili im hladinu hemoglobínu v krvi.

Churchella má vysoký obsah kalórií, glukózy a fruktózy. Preto sa neodporúča ľuďom trpiacim cukrovkou alebo obezitou. Cvikla je však tiež veľmi prospešná; orechy obsahujú dvakrát viac živín ako ovocie. Rastlinné tuky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujú vzniku krvných zrazenín. Cícer zasýti na 2-3 hodiny, stimuluje mozgovú činnosť, povzbudzuje mnohé telesné procesy a dodáva telu energiu.

Pôvodne sa cícer namáčal len do hroznovej šťavy varenej s hnedou pšeničnou múkou. Náplň tvorili lieskové alebo vlašské orechy. V súčasnosti sa pripravujú čurčeky s rôznymi náplňami – napríklad s tenkou vrstvou medu, čerešní, granátového jablka alebo jablkovej šťavy. V západnom Gruzínsku sa pripravujú so slivkovou šťavou a náplňami, ako je sušené ovocie. Najobľúbenejšie sú však tie klasické.

Ako sa táto gruzínska sladkosť vyrába?

Hroznová šťava sa vyrába na jeseň, keď má hrozno optimálnu hladinu cukru. Hrozno sa zbiera z konárov a ukladá sa do nádob z nehrdzavejúcej ocele, aby sa zabránilo oxidácii. Hrozno sa musí drviť ručne, nie v odšťavovači. Vetvičky sa musia odstrániť, inak bude šťava horká a viskózna. Potom sa šťava prefiltruje cez plátno a za pomalého miešania sa opäť privedie do varu. Varí sa približne 30 minút, pričom sa odstraňuje pena a kal. Šťava sa naleje do hrnca a potom sa za stáleho miešania pridá múka (200 g múky na 1 liter šťavy). Šťava sa varí, kým nie je stredne hustá. Potom by mala mierne vychladnúť. Hroznová šťava sa vyrába bez pridania vody. Typ churchelu závisí od odrody hrozna. Pre tmavú farbu sa používajú odrody Odessa a Saperavi, pre svetlú farbu odrody Ladies Finger, Rkatsiteli a Mtsvane. Orechy použité na náplň pochádzajú z minuloročnej úrody – staršie orechy by uschli a splesneli vo vnútri kostolíka.

Posledné dôležité kroky k dlhotrvajúcej chuti

Na prípravu čurčela sa použije hrubá niť dlhá asi 50 cm, na ktorej sa vytvorí slučka a na ňu sa navlečú orechy (po rozpolení vlašských orechov, ich zohriatí na teplej panvici a vysušení – lieskové orechy sa môžu navliecť celé). Orechy sa navlečú na niť pomocou ihly. Potom sa niť s orechmi ponorí do hrnca, šťava sa nechá mierne odkvapkať a potom sa churcchella vysuší. Sušenie trvá približne jeden týždeň. Kura je dostatočne suchá až vtedy, keď sa prestane lepiť. Musí sa sušiť na vzdušnom mieste chránenom pred slnečnými lúčmi – inak vzniknú praskliny.

Cícer sa môže dlhodobo skladovať na suchom mieste (najlepšie zabalený v papieri alebo látke). Mal by sa skladovať oddelene od iných potravín, aby neabsorboval iné vône. Cvikla je spočiatku čerstvá a mäkká, neskôr stvrdne.

Churchkhela zo Štandardnej rady je tradičný gruzínsky dezert, známy svojou kombináciou vlašských orechov a hroznového sirupu. Ideálny ako unikátny darček pre milovníkov sladkých pochutín alebo ako originálna pochutina na osl
Churchkhela s vlašskými orechmi -145 g.

 5,50

Na sklade

Pridať do košíka
Objevte dokonalou kombinaci chutí s tradiční gruzínskou sladkostí Churchkhela! Tato unikátní dobrota, známá svou výživnou hodnotou, spojuje sladkost hroznové šťávy s křupavostí lískových oříšků. Ideální jako
Churchkhela s lieskovými orieškami -110 g.

 5,50

Nie je na sklade

Churchkhela zo Štandardnej rady je tradičný gruzínsky dezert, známy svojou kombináciou vlašských orechov a hroznového sirupu. Ideálny ako unikátny darček pre milovníkov sladkých pochutín alebo ako originálna pochutina na osl
Churchkhela s vlašskými orechmi a sušenými ovociami – 80 g.

Original price was: € 7,00.Current price is: € 6,50.

Na sklade

Pridať do košíka