Ako párovať gruzínske vína so slovenskou kuchyňou

Ako párovať gruzínske vína so slovenskou kuchyňou

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že gruzínske vína a slovenská kuchyňa nemajú veľa spoločného. V skutočnosti však ide o veľmi harmonické spojenie. Gruzínsko je známe svojimi výraznými, štruktúrovanými vínami – od plných červených až po aromatické oranžové vína z hlinenej nádoby qvevri. Slovenská kuchyňa zasa ponúka bohaté a poctivé chute, v ktorých hrajú prím mäso, zemiaky, strukoviny, kapusta či syr.

Ak tieto dve kultúry spojíte správne, vznikne výnimočný chuťový zážitok.

Víno Saperavi a tradičné mäsové jedlá

Plné, suché červené víno z odrody Saperavi sa výborne hodí k slovenským jedlám, ktoré majú bohatú chuť a vyšší obsah tuku. Siahnuť po ňom môžete pri pečenej kačke, husacine, údenom mäse alebo klasických slovenských gulášoch. Výrazná kyselinka a štruktúra tohto vína dokáže vyvážiť tučnejšie jedlá a zároveň zvýrazniť ich chuť.

Oranžové vína k syrom a kyslej kapuste

Oranžové vína z bielych odrôd hrozna (napr. Rkatsiteli) vyrobené metódou qvevri majú hlbšiu farbu, vyšší obsah tanínov a komplexnú vôňu sušeného ovocia, orieškov či byliniek. Práve vďaka týmto vlastnostiam sa skvele hodia k jedlám s kapustou – ako sú kapustové strapačky, segedínsky guláš alebo kyslá kapustnica.

Ich štruktúra a jemná trieslovina krásne ladia aj s polotvrdými a zrejúcimi syrmi – najmä ovčími alebo údenými.

Polosladké vína k bryndzovým haluškám? Možno vás prekvapí

Jedlá ako bryndzové halušky či lokše sú ikonou slovenskej kuchyne. Vzhľadom na ich jemnosť a typickú slanosť môže byť zaujímavou voľbou napríklad polosladké červené víno typu Kindzmarauli alebo Akhasheni. Sladkosť vína vytvorí kontrast s bryndzou a zvýrazní jej krémovosť.

Ak chcete niečo menej netradičné, môžete vyskúšať aj suchší biely qvevri – zvládne to.

Sladké vína k dezertom zo slovenskej kuchyne

Gruzínske dezertné vína (napr. Usakhelouri) sú vynikajúcou voľbou ku klasickým múčnikom – makovníku, orechovníku alebo štrúdli. Ich jemná sladkosť a kvetinové tóny krásne doplnia chuť cesta, orechov a ovocia.

Kedy siahnúť po gruzínskom víne?

Ak hľadáte niečo netradičné a zároveň autentické, gruzínske vína môžu ponúknuť úplne nový rozmer aj dobre známym slovenským jedlám. Vďaka odrodám, ktoré nerastú nikde inde na svete, a starodávnej technike výroby vo qvevri, sú tieto vína komplexné, hlboké a plné charakteru.

Nabudúce, keď budete podávať domáce jedlo, skúste ho doplniť pohárom pravého vína z Kachetie – možno objavíte nové obľúbené spojenie.

Fľaša gruzínskeho červeného vína Saperavi značky Marani s červeným uzáverom a tradičnou gruzínskou etiketou.
Marani SAPERAVI QVEVRI gruzínske červené suché víno – 2022 – 0,75 l.

 16,90

Na sklade

Pridať do košíka
Fľaša gruzínskeho bieleho vína Rkatsiteli s bielou etiketou a tmavohnedou fľašou, typický gruzínsky produkt z Gruzínska.
Vachnadziani Valley – QVEVRI RKATSITELI biele suché víno – 2020 – 0,75l.

 15,90

Na sklade

Pridať do košíka
Fľaša gruzínskeho červeného suchého vína Saperavi značky Saakashvili's Cellar s čierno-zlatou etiketou a červenými gruzínskymi znakmi.
Saakashvili – Saperavi Qvevri červené suché víno – 2022 – 0,75l.

 24,90

Na sklade

Pridať do košíka
fľaša gruzínskeho bieleho vína Rkatsiteli značky Marani z ročníka 2017
Marani RKATSITELI QVEVRI gruzínske biele suché víno – 2022 – 0,75 l.

 13,95

Na sklade

Pridať do košíka