Ako párovať gruzínske vína so slovenskou kuchyňou
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že gruzínske vína a slovenská kuchyňa nemajú veľa spoločného. V skutočnosti však ide o veľmi harmonické spojenie. Gruzínsko je známe svojimi výraznými, štruktúrovanými vínami – od plných červených až po aromatické oranžové vína z hlinenej nádoby qvevri. Slovenská kuchyňa zasa ponúka bohaté a poctivé chute, v ktorých hrajú prím mäso, zemiaky, strukoviny, kapusta či syr.
Ak tieto dve kultúry spojíte správne, vznikne výnimočný chuťový zážitok.
Víno Saperavi a tradičné mäsové jedlá
Plné, suché červené víno z odrody Saperavi sa výborne hodí k slovenským jedlám, ktoré majú bohatú chuť a vyšší obsah tuku. Siahnuť po ňom môžete pri pečenej kačke, husacine, údenom mäse alebo klasických slovenských gulášoch. Výrazná kyselinka a štruktúra tohto vína dokáže vyvážiť tučnejšie jedlá a zároveň zvýrazniť ich chuť.
Oranžové vína k syrom a kyslej kapuste
Oranžové vína z bielych odrôd hrozna (napr. Rkatsiteli) vyrobené metódou qvevri majú hlbšiu farbu, vyšší obsah tanínov a komplexnú vôňu sušeného ovocia, orieškov či byliniek. Práve vďaka týmto vlastnostiam sa skvele hodia k jedlám s kapustou – ako sú kapustové strapačky, segedínsky guláš alebo kyslá kapustnica.
Ich štruktúra a jemná trieslovina krásne ladia aj s polotvrdými a zrejúcimi syrmi – najmä ovčími alebo údenými.
Polosladké vína k bryndzovým haluškám? Možno vás prekvapí
Jedlá ako bryndzové halušky či lokše sú ikonou slovenskej kuchyne. Vzhľadom na ich jemnosť a typickú slanosť môže byť zaujímavou voľbou napríklad polosladké červené víno typu Kindzmarauli alebo Akhasheni. Sladkosť vína vytvorí kontrast s bryndzou a zvýrazní jej krémovosť.
Ak chcete niečo menej netradičné, môžete vyskúšať aj suchší biely qvevri – zvládne to.
Sladké vína k dezertom zo slovenskej kuchyne
Gruzínske dezertné vína (napr. Usakhelouri) sú vynikajúcou voľbou ku klasickým múčnikom – makovníku, orechovníku alebo štrúdli. Ich jemná sladkosť a kvetinové tóny krásne doplnia chuť cesta, orechov a ovocia.
Kedy siahnúť po gruzínskom víne?
Ak hľadáte niečo netradičné a zároveň autentické, gruzínske vína môžu ponúknuť úplne nový rozmer aj dobre známym slovenským jedlám. Vďaka odrodám, ktoré nerastú nikde inde na svete, a starodávnej technike výroby vo qvevri, sú tieto vína komplexné, hlboké a plné charakteru.
Nabudúce, keď budete podávať domáce jedlo, skúste ho doplniť pohárom pravého vína z Kachetie – možno objavíte nové obľúbené spojenie.