Gruzínsky koňak, brandy alebo „gruzíňak“!? Čo vlastne pijete?
V posledných rokoch si čoraz viac ľudí obľubuje gruzínske destiláty – nielen tradičnú čaču, ale aj elegantné brandy. No ako sa v tom vyznať? Kedy je to koňak, kedy brandy… a čo vlastne znamená „gruzíňak“?
Koňak? Len z Francúzska
Pojem „koňak“ je chránené označenie pôvodu. Právoplatne sa tak môžu nazývať iba destiláty vyrobené vo francúzskom regióne Cognac. Keď hovoríme o „gruzínskom koňaku“, máme tým na mysli brandy vyrobenú po vzore koňaku – z hrozna, destilovanú a zretú v dubových sudoch.
Gruzínska brandy – poctivý destilát s charakterom
Značka Sarajishvili, založená v roku 1884, je ikonou gruzínskej brandy. Vyrába sa z bielych gruzínskych odrôd hrozna (napr. Rkatsiteli, Mtsvane), destiluje sa tradične a zreje niekoľko rokov. Výsledkom je elegantný, hrejivý nápoj s tónmi sušeného ovocia, orechov, vanilky a korenia.
„Gruzíňak“ – čo to je?
V hovorovej reči sa často stretnete s výrazom „gruzíňak“ – ide o neoficiálne označenie akejkoľvek gruzínskej brandy. Môže to byť 3-ročná jemná brandy aj 30-ročný exkluzívny destilát. Nie je to značka ani kategória, ale ľudový výraz.
Ako si gruzínsku brandy vychutnať
Najlepšie čisto, pri izbovej teplote, v malej pohári na stopke. Staršie brandy sú ideálne na sviatočné chvíle, mladšie pokojne aj k večernému posedeniu.